Achimenes


Achimenekset l. mustanmerenruusuut, l. hilkat (jota nimeä tuskin kukaan puhekielessä käyttää) eng. Hot Water Plant ovat kasveja joita yleisesti viljeltiin kotien ikkunoilla jo mummojemme lapsuudessa. Vaikka Suomessa niiden kasvatusinto vuosikymmenten saatossa on hiipunut, maailmalla on kehitetty kymmeniä risteymiä joiden kukkien väreistä perinteisen lilan lisäksi löytyy punaisia,vaaleanpunaisia, valkoisia, violetinsinisiä tai keltaisia kukkia. Joidenkin risteymien kukat ovat koristeellisen raidallisia tai terälehdissä on eriväriä laikkuja. Myöskin kerrottuja muotoja on saatavilla, tosin meikäläisittäin varsin korkeaan hintaan.

Kukkien lyhyet varret kasvavat lehtihangoista.Putkimaisen kukan torvi kasvaa jopa 2 -5 cm pitkäksi ja avaa viisi terälehtisen Ø 3- 8 cm. kukan. Jokainen kukka kestää vain muutaman päivän, mutta säännöllisesti hoidettuna voit nauttia kukinnasta useiden kuukausien ajan.Tummanvihreät, samettiset lehdet ovat varsissa pareittain ja lajikkeesta riippuen kasvavat 3-8 cm pitkiksi. Voimakaskasvuisilla lajikkeilla varret (yli 60 cm.) ovat usein varsin rentoja josta syystä ne soveltuvat paremmin amppeleissa kasvatettaviksi.Lehdille jäänyt vesi varsinkin aurinkoisena päivänä aiheuttaa niihin rumia laikkuja.

HOITO
Sijoita mustanmerenruusu paikkaan jossa se saa runsaasti valoa, mutta ei suoraan paahtavaan aurinkoon. Eteläikkunalla se vaatii varjostusta, länteen oleva ikkuna on suunnaltaan paras sielläkin kasveja on hyvä suojata pahimmalta iltäpäivän paahteelta.Kastele säännöllisesti, että multa pysyy tasaisen kosteana. Varo kuitenkin liikakastelua. Varsinkin viileässä ollessaan, juurakot matänevät märässä maassa nopeasti. Liika kuivuminen saa taas kasvin suotta menemään lepotilaan.

Anna kasville talvilepo
Mustanmerenruusut menevät talveksi lepotilaan. Kun kukinta syksyllä valon vähetessä heikkenee, vähennä kastelua ja anna varsien kuolla luonnollisesti. Leikkaa ruskeat, kuihtuneet varret mullanpinnasta terävillä saksilla - älä vedä niitä pois käsin koska silloin saatat vahingoittaa lepotilassa olevia juurakkoja.Ota juurakot pois mullasta ja talleta ne paperipussissa, viileässä (16 °C), kuivassa paikassa kevääseen. Juurakot voi toki jättää myös multaan odottamaan kevättä tai laittaa minigrip pusseihin vermikuliittiin. Tärkeintä on välttää talvella liikaa kosteutta joka homehduttaa juurakot herkästi.

Keväällä maalis-huhtikuussa lepotilassa olevat juurakot istutetaan uuteen multaan n. 2-3 cm syvyyteen. Ilmavuuden takaamisesksi multaan on hyvä sekoittaa 1/3 perliittiä (hiekkaa /vermikuliittia). Kostuta multaa kevyesti ja odota. Pieniä ja nahistuneita juurakoita ei kannata istuttaa ja niiden jatkokasvatus vain heikentää kantaa.

Lämpötila: Kesäinen huonelämpötila 18-24 ° C on optimaalinen; Kasvit sietävät niinkin alhaisia lämpötiloja kuin 12 °C, mutta yli 25 °C lämpötila yhdistettynä liikkumattomaan ilmaan, aiheuttaa nupujen kuivumista. 

Lannoita 2 viikon välein, kasvien kukkiessa fosforipitoisella nestemäisellä lannoitteella.

Lisääminen: Ota versoista kärkipistokkaita alkukesästä tai jaa juurakoita keväisen istutuksen yhteydessä usempaan ruukkuun.

Achimenes 'Ambroise Verschaffelt' (1855)

Achimenes 'Blue Sparks'  † 2018


Achimenes 'Blueberry Lemon' (S.Saliba, 2009)

Achimenes 'Cattleya'

Achimenes 'Côte d'Ivoire' (S.Saliba, 2007, 'Orange Queen x Yellow Queen')

Achimenes 'Eldorado' (S.Saliba, 2011)

Achimenes 'English Rose'

Achimenes 'Ever' (S.Saliba, 2010)

Achimenes 'Glory' (R.Brumton) † 2018


Achimenes 'Golden Lady' (S.Saliba, 2007, 'Orange Queen x Yellow Queen')

Achimenes 'Harry Williams'
Achimenes 'Harry Williams
Pitkät varret tekevät 'Harry Williamsista' hankalan kasvatettavan ikkunalaudalla. Siksi soveltuu erityisen hyvin amppelikasvatukseen jolloin rento kasvu pääsee oikeuksiinsa. Aloitti kukintansa 2015 varsin myöhään, muiden lajikkeiden mennessä jo lepotilaan.
4/16 Keinovalosta huolimatta lehtivälit pitkät. Ensimmäinen latvonta suoritettu.'
 

Achimenes 'Hugues Aufray' (S.Saliba, 2008)
Achimenes 'Hugnes Aufray' 
Terälehtien värin voimakkuus vaihtelee lämpötilan mukaan. Viileämmässä väri on voimakkaampi.
Achimenes 'Ice Tea' (S.Saliba, 2007, 'Elegance' × 'Orange Queen')
Varomaton kastelu ja liian vähän valoa/pohjalämpöä † 6/2016

Achimenes 'Inferno' † 2018


Achimenes 'Jaureguia Maxima'
Talvehtimis olosuhteet tälle lajikkeelle ilmeisesti liian kuivat. "Käpyjä" löytyi ruukusta kaksi Ø 3mm. 1/2017 eli voi luokitella menetetyksi.


Achimenes 'Kim Blue'
Kuvassa ei tule esiin  Ø 5 cm kukan oikea värisävy

Achimenes 'Lemon Orchard' (S.Saliba, 2010)

Achimenes 'Peach Blossom ' (Borges, 1954; 'Vivid' x A.cv)
kuvasta ei tule ilmi Ø 3,5cm kukan oikea värisävy


Achimenes 'Peach Glow' (R.Brumton)


Achimenes 'Petite Fadette' (S.Saliba, 2007)
'Petite Fadette', Kukkien kerrannaisuus vaihtelee lämpötilan ja muiden kasvuolosuhteiden mukaan. Väri todellisuudessa sametinpunainen, kukkien Ø 2,5 cm. Kukkii runsaasti.
'Petite Fadette'
'Petite Fadette'


Achimenes 'Rainbow Multicolour' (Mossop, 1993, syn. Rainbow')  † 2018

'Rainbow Multicolour' ,Ø 5 cm
Achimenes 'Rosy Frost'

Achimenes 'Sauline' (S.Saliba, 2008)

Achimenes 'Snoweetta' (S.Saliba, 2011)

Achimenes 'Snow Princess'  † 2018

Achimenes 'Sora Theresa'  † 2018

Achimenes 'Tarantella' (K.Michelssen 1971)

Achimenes 'Yellow Beauty'
Varsin hentoversoisena sopii parhaiten amppeliin.
Kukkien Ø  2cm



Achimenes 'Violacea semi-plena' (Van Houtte 1858)

Achimenes 'Veronica Gotmahova' † 2018


x Achimenenantha 'Golden Jubilee' † 2018

Achimenes dulcis

Achimenes mexicana

Achimenes pedunculata † 2018