19.5.2016

Sormet mullassa

Pihassa, talvella menehtyneet persiljat, mintut ja salviat käännetty maan poveen.
Ruohosipuli uskollisesti kasvatti tummanvihreitä versojaan joten, kun tilaa edellä mainituilta vapautui ruohosipulipenkki laajeni kummasti ja ns. 'kreivin aikaan". Vanhoja kasvustoja nostaessa ja jakaessa, huomasin niissäkin alkavaa taantumista ja vanhempien sipuleiden olevan mädäntyneitä tai muuten heikossa hapessa.
Kohta on ruohosipulia pöytään ja myöskin koristeeksi. Kun valkokukkainen muoto vielä hieman vahvistuu, niin voi hyötytarhaan rakentaa ruohosipuleista erivärisiä raitoja/ruutuja.

Sateet saivat kasvit viimeistään heräämään. Vaikka kukkapenkkeissä onkin aukkopaikkoja, ei niitä kaukaa katsoessa edes huomaa.

Myöskin alppikärhöristeymä Clematis alpina 'Willy'n kuivuneiden versojen karsimisesta seinälle tullut aukkopaikka, onnistuttiin hämäävästi "piilottamaan", varastossa olleella valkoisella säleiköllä joka kivasti sointuu vuorilautojen väriin.

Vaikka penkkien aukot olisi voinut täyttää yksivuotisilla kukilla tai omia perennoja jakamalla, karkasi mopo käsistä ja maailmalta haalittuina löydöksinä, perennapenkeissä tulevina vuosina toivottavasti kasvavat

Anemone ’Wild Swan’
Anemone nemorosa 'Pink Delight'
Dicentra cucullaria
Filipendula palmata ’Red Umbrella’
Geum ’Cosmopolitan’ 
Hacquetia epipactis 'Thor Svantesson'
Hepatica transsilvanica
Lavatera ’Barnsley’ 
Osmunda regalis
Pulmonaria David Ward
Pulmonaria 'Samurai'
Ranunculus montanus 'Molten Gold'
Vinca minor ’Illumination’
Vinca minor ’Gertrude Jekyll’
Vitaliana primuliflora

villapaju