10.5.2016

Kun talvi vei ne kukkaset..

Talven tuhojen laajuus hämmästyttää edelleen. Villiviini, eri alppikärhöt ja goji, lähes tai kokonaan menettäneet maanpäälliset versonsa. Toivo on nyt vain pistettävä maanalaisten versojen uinuvien silmujen kasvulliseen heräämiseen.
Samalla seinustalla mm. Mantsuriasta kerätyistä siemenistä Lepaalla kasvatettu siipiköynnös (Tripterygium regelii) ja itse pistokkaasta kasvattamani laikkuköynnös (Actinidia kolomikta ) selviytyivät talvesta vaurioitta, puhumattakaan avomaalla köynnöstuissa suojaamatta kasvaneista "minikiiveistä".

Perennapenkeistä näyttäisivät tuhoutuneen kaikki rotkolemmikit (Brunnera macrophylla) 'Silver Wings', 'Jack Frost', 'Emerald Mist' ja viime vuonna Eestistä hankkimani 'Variegata'.
Brunnera sp.
Myöskään talventähtiä (Eranthis), balkaninvuokkoja (Anemone blanda),
Anemone blanda
lumikelloa, giant snowdrop (Galanthus elwesii) ja majavankaaleja (Lysichiton americanus ja L.camtschatcensis) olen turhaan odottanut. 
Majavankaaleja olen jo kahdesti yrittänyt saada kukintakokoisiksi, turhaan. Ensimmäinen, keltamajavankaali on EU:n alueella määritelty haitalliseksi vieralajiksi eikä sitä saisi myydä, kasvattaa jne. Mutta saman myyntikiellon on Eviralta saanut mm. Etelä-Amerikkalainen, aikoinaan hyvinkin suosittu, akvaarioissa pidetty koristeellinen omenakotilo (Pomacea bridgesii). Pelkona on , että ko.laji saattaa levitä ympäristöön ja syödä vesikasveja. Se ei oikein menesty alle +18ºC vedessä, mutta eihän sitä koskaan tiedä..

Kaikki ei sentään ole pelkkää voivottelua. Tänään ruokakaupassa käydessäni osuin Äitienpäivästä myymättä jääneiden kukkalavojen eteen. Kesän amppelikukka istutukset hoituivat kerralla. Maljaköynnökset (Dipladenia) 5€/kpl. Mukaan lähti yksi valkoinen ja kolme punaista. Lämmössä nuukahtaneet orvokit 13cm ruukku jossa 3-4 taimea 50 senttiä/kpl. Eli 4 eurolla, vajaat 30 orvokkia.