14.3.2021

Kohtuus kaikessa

Kun kylvää varsinkin ns. vanhentuneita siemeniä haluaa varmistaa, että taimia tulisi vähintään suunniteltua tarvetta vastaava määrä, ettei työ menisi täysin hukkaan. 

Isojen siementen kuten esimerkiksi pavut, aitoelämänlangat tai risiinien kohdalla on helppo kylvää pari ylimääräistä. Aivan pölymäisten siementen kohdalla tilanne on hieman toinen. Kuinka helposti taimia tuleekaan tuplaten, triplaten tai vielä enemmän yli oman, ystävien ja sukulaisten tarpeen. 

Aivan pienten siementen kohdalla, olen riittävän harvan kylvöksen saamiseksi sekoittanut siemenet hienoon hiekkaan (eläinkauppojen chinchillan hiekka on hyvää siihen tarkoitukseen. Raekoko on riittävän pientä ja kun hiekka vielä on vaaleaa, se erottuu hyvin käytettävän kasvualustan pinnalla). Silti..

Jos, mutta, valtaa mielen, mikä lieneekään itämisprosentti ? Ja tulee sittenkin kylvettyä turhan paljon. Siten kävi ainkin minulle värinokkosten (Coleus blumei) kohdalla. Siementen saanti on ollut toisinaan vähän niin ja näin. Toissavuonna löytyi englannista, viime vuonna eestistä. Viime vuotisia mix-sekoituksen siemeniä oli pussissa yllättävän paljon joten niitä jäi myös tälle vuodelle, mutta kun itävyydestä ei enää ollut takeita piti kylvää runsaammalla kädellä. Löytyi myös tälle vuodelle uusi sekoite ripsureunaisia 'Rokoko', joita kylvinkin hillitymmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti