13.3.2021

Lunta, lunta, lunta vaan..



Kun naamakirjan historiaa selailee vuosia taaksepäin, ei voi kuin ihmetellä vuosien eroja. Välillä tähän aikaan on lunta, kuten nyt. Toisinaan maa on ollut paljas lähes koko talven tai ensimmäiset krookukset ovat aloittaneet jo kukinnan. En laittaisi pahakseni vaikka niin olisi ollut tänäkin vuonna.

Jo tammikuusta koronan takia lomautettuna, saisi päiviin enemmän sisältöä kun sää olisi hieman lämpimämpi ja mahdollistaisi keväiset pihatyöt.

Kaikesta huomimatta on elettävä kalenterin mukaa ja suoritettava "pakolliset" kylvöt ja toivottava kevään tulevan suht' ajallaan.

En ole erityisemmin ollut ihastunut keijunmekkoon (Rhodochiton atrosanguineus)

, enkä siksi ole niitä koskaan kasvattanut. Kuitenkin ajattelin nyt laajentaa kesäköynnösvalikoimaani ja lisätä myös sen esikasvatettavien joukkoon. Siemenet kylvin 15.2 vaikka monet aloittelivat jo tammikuussa. Nyt kun olen seurannut itämistä ja taimien kasvua en enää ollenkaan ihmettele aikaista kylvö ajankohtaa, Kaupan ostosiemenistä, joita oli pussissa hurjat 7 kpl ei itänyt yksikään. Toiselta kasviharrastajalta ostamillani siemenillä, joita oli pussissa runsaasti ja joiden hinta postikuluineenkin meni lähes yks, yhteen kaupan pussin kanssa oli itävyys yli 70%. Tuloksena nyt siis kahdeksan pikkuruista tainta. Alkujaan niitä iti 11, mutta harsosääsken pirulaiset ovat vieneet niistä jo osan.


Sinilyijykukka (Plumbago auriculata) ehti minulla olemaan useamman vuoden ja koristamaan patiolta sisälle tuovaa portaikkoa. 19/20 välisenä talvena se kellarissa säilytettynä otti ja kuoli. Etsin viime kesän taimia tuloksetta. Ainoat mitkä löysin olisivat ollet keski-euroopassa ja tänne pohjoiseen tuotettuina olisivat tulleet varsin hintaviksi. Nyt onnistuin hankkimaan siemeniä. Myyjä lupasi lähes 100% itävyystakuun, joka myös piti.

30/30 joten niitä riittää myös kesemmällä, ehkä myös muille. Yhden onnistuin katkaisemaan koulintavaiheessa, mutta suhtaudun varsin positiivisesti loppujen menestymiseen.

Kun muistelee taaksepäin, on ollut kausia kun kaikki kukat ovat olleet joko punaisia tai valkoisia, tai kasvihuone, amppelit ja vapaana oleva kasvimaa ovat olleet täynnä esim. erilaisia tomaatteja. Olisikohan tuleva kesä sitten sininen ?
Katselen tässä koulittuja piispankukan (Browallia speciosa) taimia, myös ne itivät yllättävän hyvin. Purkitettuna nyt 24 kpl, niihin kun vielä lisää tänään kylvetyn riippalobelian 'Saphir' sekä ekoja sirkkalehtiään mullan pinnalle työntävän tuhkaruohon (Jacobaea maritima, syn. Senecio cineraria), kotipihan värimaailma tälle kesälle onkin siinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti