9.3.2024

Perunan viljely on tylsää

Kirjoittamisessa on on ollut taukoa.Nyt kun, Saksan lentokenttien maahenkilöstön lakon takia, talvilomakseni suunniteltu matka peruuntui on aikaa jäänyt runsaasti kotiviljelyn varhaiseen aloittamiseen.Tavallisempien hyötykasvien viljely on jäänyt viime vuosina vähäiseksi. Ensikertaa, alkujaan tarkastettujen 'Blue Gongo' perunoiden mukana tullut perunarutto, aktivoituu sateisina syksyinä uudelleen ja uudelleen. Joten juhannus perunat kasvatetaan ämpäreissä ja tomaatit poimitaan monesti puoliraakoina kun ensioireet taudista havaitaan kasvihuoneen kosteudessa. Kasvimaalla sipulikärpänen saa sipulit muuttumaan limaiseksi mössöksi ja kemppien sekä kirppojen takia pitäisi viljelmät peittää suojaharsoilla, mikäli mielii saada kunnon satoa työn vastapainoksi.
Siksi kokeilen uusia laji vaihtoehtoja joita ei joka päivä kaupasta saa, rajallisella palstatilallani. 
*** 

 Tänä vuonna löysin kajottikurpitsan eli vihannespäärynän. Chayote (Sechium edule) on vihreä, päärynää muistuttava kurpitsa, jossa pitäisi olla erittäin mieto maku.Ainutta hedelmääni en raskinnut uhrata maistamiseen, joten mausta uskaltaa sanoa jotain vasta syksyllä jos viljely onnistuu. Lajikkeita Euroopassa on viljelyssä ainakin kaksi, sileäkuorinen ja "piikikäs". Sileäkuorista sanotaan pienempisatoiseksi ja enemmän lämpöä vaaitvaksi joten valitsin tuon piikikkään version ensikokeiluani varten.
Chayote on siitä kummallinen, että uusia taimia saa edellisen vuoden kokonaisista hedelmistä.Suhtauduin asiaan hieman skeptisesti, mutta kun hedelmä pöydällä alkoi työntää versoa, oli pakko uskoa. Siis kiireesti etsimään tietoa mitä sille pitäisi tehdä. Ohjeena oli, että upota puolittain multaan, kastele ja siirrä valoisaan ja lämpimään paikkaan. Nyt siili köllöttelee mullassa ja jännitän onko asunto viidakko ennen ulosviennin mahdollisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti